Vi se nalazite na:  / ZDRAVLJE / ISTRAŽIVANJE:MANJAK VITAMINA D I PREEKLAMPSIJA

ISTRAŽIVANJE:MANJAK VITAMINA D I PREEKLAMPSIJA

Pomanjkanje vitamina D u prvih 26 sedmica trudnoće je povezano s većim rizikom za razvoj preeklampsije (povećan krvni pritisak i koncentracija proteina u urinu) tvrde američki naučnici.U istraživanju je učestvovalo 3.700 trudnica.U prosjeku su ispitanice s preporučenim koncentracijama vitamina D u krvi imale 40% manji rizik za preeklampsiju,piše stručni časopis Epidemiology.

Ukupni rizik od teške preeklampsije kod trudnica koje su učestvovale u istraživanju bio je 0,6 posto.Nije bilo povezanosti između nivoa vitamina D i blage preeklampsije.

vitamin D

Već desetljećima,vitamin D je poznat kao važan nutrijent za zdravlje kostiju.Tokom posljednjih 10 do 15 godina pokazalo se da vitamin D ipak ima i različite funkcije u tijelu,uključujući i postupke koji bi mogli biti važni za održavanje zdrave trudnoće.

Naučnici napominju kako nisu otkrili mehanizam koji bi objasnio vezu između vitamina D i preeklampsije.Novo otkriće je od iznimne važnosti,ali naučnici upozoravaju da to ne znači da trudnice automatski trebaju uzimati dodatke vitamina D.

 

Budući da su zabilježene pojave toksičnosti vitamina D,preporučuje se da suplementacija uvijek bude pod nadzorom doktora.

Velike doze vitamina D mogu uzrokovati u prvom redu hiperkalcemiju,koja se zatim povezuje s pojavom velike žeđi,zaostajanja u rastu, anoreksije, povraćanja te pojave kalcifikacije mekog tkiva i stvaranja bubrežnih kamenaca.

 

Prirodnih izvori vitamina D

Masna riba (skuša, tuna, sardine,losos) i ulje jetre bakalara najbogatiji su izvori vitamina D3, a manje količine sadržane su u goveđoj jetri i žumancetu.

Dobar izvor vitamina D čine obogaćeno mlijeko i mliječni proizvodi.

Socijalne mreže