Vi se nalazite na:  / SAVJETI / KORISNI SAVJETI ZA PRANJE RUBLJA

KORISNI SAVJETI ZA PRANJE RUBLJA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da izbjegnete greške pri pranju rublja.

 

1. Temperatura

Mišljenje kako niža temperatura pranja čuva tkanine, je tačno, ali ukoliko pri tome koristite pogrešan deterdžent rublje neće biti adekvatno oprano.

Koristite li prašak koji se pri niskim temperaturama ne otapa, možete uništiti odjeću. Rješenje je deterdžent prilagođen pranju na nižim temperaturama.

 

2. Zatvaranje vrata mašine nakon pranja

Nakon svakog pranja, vrata neko vrijeme ostavite otvorena kako bi  se unutrašnjost uređaja osušila.Naime od vlage u zatvorenom prostoru stvara se plijesan, a topla voda ne može uništiti sve bakterije s donjeg rublja i kuhinjskih krpa, koje se na vlažnom području množe.Kako bi spriječili nastanak bakterija vrata mašine držite otvorenim, a kako bi u potpunosti bili sigurni u čistoću preporučujemo da  povremeno izvršite pranje bez rublja na programu od 95 °C  uz dodatak male količine deterdženta, radi održavanja unutrašnjosti uređaja čistom.

3. Previše deterdženta u pranju

Mjerica za deterdžent ispunjena do samoga vrha jedna je od najčešćih greški prilikom pranja rublja. Previše deterdženta može imati za posljedicu pretjerano stvaranje pjene, što smanjuje učinkovitost pranja.Ako perilica rublja otkrije previše pjene, mogla bi spriječiti centrifugiranje ili produžiti trajanje programa te povećati potrošnju vode

 

4. Prevelika količina omekšivača

Dugotrajno korištenje omekšivača u mašini stvara ljepljivi sloj koji se tokom pranja odvaja i lijepi na odjeću. Znak da pretjerujete s omekšivačem su bijele mrlje na vešu, ali i neprijatan miris nakon pranja.

Socijalne mreže