Vi se nalazite na:  / PORODICA / Ozbiljan razlog! Prije koje godine djetetu ne biste smjeli dati da oboji kosu?

Ozbiljan razlog! Prije koje godine djetetu ne biste smjeli dati da oboji kosu?

Je li moje dijete dovoljno staro da oboji kosu, pitanje je koje okupira mnoge roditelje. Jer mnoga djeca u nekom trenutku požele obojiti kosu, a postoji dob prije koje im to nikako ne biste smjeli dopustiti.

Vaše dijete želi napraviti par obojanih pramenova u kosi, a vi niste sigurno je li vrijeme da mu to dozvolite? Ili pak mislite da malo boje neće napraviti nikakvu štetu? Svaki roditelj trebao bi znati da postoji određena dob prije koje djetetu ne biste smjeli dozvoliti da oboji kosu i to iz vrlo opravdanog razloga.

‘Nije sigurno bojiti ili izbjeljivati kosu djeteta dok nije u kasnijem pubertetu, odnosno to bi trebalo biti najranije sa 16 godina’, kaže njujorška dermatologinja dr. Sejal Shah.

Zbog čega prije te dobi dijete nikako ne bi smjelo bojati kosu?

Većina djece ima puno tanju kosu nego odrasli, a znajući da boja za kosu i izbjeljivač mogu oštetiti vlasi, dječija kosa puno lakše može završiti s oštećenjima.

S obzirom na to da se dječjia kosa uvelike promijeni od rođenja do puberteta, Shah upozorava da je njihova kosa (i koža) iz toga razloga puno osjetljivija te sklonija reagiranju na preparate za bojanje kose. Te neželjene reakcije prvenstveno mogu izazvati sastojci proizvoda kao što su amonijak, vodikov perkosid te hemikalija para-phenylenediamine koja se nalazi u većini trajnih boja za kosu i koja može izazvati vrlo loše reakcije. Osim toga, te hemikalije mogu izmijeniti teksturu djetetove kose.

Na još jednu potencijalnu opasnost roditelj mora obratiti pažnju: zagušljivo isparavanje boja također može biti vrlo štetno za dijete, naročito ako ima astmu. Planirate li sami djetetu obojati kosu dr. Shah preporuča korištenje boja koje nisu trajne.

‘Privremene boje za kosu samo površinski oboje vlasi te ne prodiru duboko u nju kao što je to slučaj s trajnim bojama. Također, prije bojanja obavezno napravite test na alergije, čak i ako je dijete tu boju već koristilo’, savjetuje dr. Shah. Ako pak dijete boji kosu u frizerskom salonu, odlučite se radije za balayage tehniku bojanja kose nego za bojanje kose u cijelosti.

 

 

Izvor:Zadovoljna.hr

 

‘Balayage tehnika je nježniji način posvijetljivanja kose od pramenova na foliju kada dolazi do snažnog provođenja topline te kosa tako može postati dehidrirana’, savjetuje dr. Shah.

Socijalne mreže