Vi se nalazite na:  / MUZIKA I FILM / 25 plesnih filmova na koje smo jako, jako slabi

25 plesnih filmova na koje smo jako, jako slabi

Recept ide otprilike ovako. Uzmite jednog klinca koji se opasno želi izdignuti iz siromaštva, pomiješajte ga s nevjerojatnim plesnim talentom (samouk je, po mogućnosti) te ga ubacite u elitnu školu plesa. Sve to posipajte s naizgled zlim kolegama čiji su tate prljavo bogati, zakulisnim igrama i vrućim plesnim komadima u praznim dvoranama, te kao šlag na torti, zapečatite sa zajedničkom plesnom točkom punom šljokica i pomirbenih osmijeha. Čestitamo, dobili ste ultimativni plesni film.

Sarkazam na stranu, ovo je samo jedna kap u moru ovog filmskog žanra bez koje bi nastala velika praznina u filmskoj industriji, ali i našim srcima. Dobre stare plesne filmove volimo jer su dozlaboga klišejizirani, dramatični, slatkasti, no i neopisivo zabavni. S većinom smo njih odrastali, njihove smo glavne aktere zadivljeno gledali i onaj 58. put, a budimo realni, zbog njih smo i potajno sanjali o plesnoj karijeri dok smo kod kuće ispred ogledala vježbali koreografiju. S druge strane, tu su i briljantni novi naslovi koji ples iz srednjoškolskih dvorana premještaju u surov, realističan svijet najpoznatijih pozornica koje greške ne opraštaju, pretvarajući žanr u napete trilere.

Ovog se toplog mjeseca stoga prisjećamo nekih od najdražih nam plesnih filmova, bilo da je riječ o klasicima žanra ili naslovima u kojima su plesne scene one ikonične. Bez Baby koju nitko ne stavlja u kut ili karizmatičnog Tonyja Manera lista, dakako, ni ne postoji, a tu su i legende poput Freda Astairea i Ginger Rogers, kao i breakdance ekipe iz 80-ih. Listu pak balansiraju sjajni noviji naslovi koju su pokazali kako standarni format plesnog filma ne mora biti naivna srednjoškolska zabava. 

Footloose

Flashdance 

Rize

Breakin’

Dirty Dancing (1987) Official Trailer 

Billy Elliot

Step Up

The Full Monty

Black Swan

Saturday Night Fever

The Red Shoes

Save the Last Dance

Take the Lead

Honey

Singin’ in the Rain

Chicago

West Side Story

Fame

Swing Time

Strictly Ballroom

Stomp the Yard

Mao’s Last Dancer

Hairspray

Shall We Dance?

A Chorus Line

The Dancer

Dancer

Polina, danser sa vie

 

 

 

 

Izvor: fashion.hr

Izvor: youtube.com

 

 

 

Socijalne mreže