Vi se nalazite na:  / POSLOVNA ŽENA / SAVJETI / ZANIMLJIVOSTI / Mlada indijska znanstvenica patentirala naljepnicu za grudnjak koja može detektirati i spriječiti seksualno zlostavljanje

Mlada indijska znanstvenica patentirala naljepnicu za grudnjak koja može detektirati i spriječiti seksualno zlostavljanje

Da razvoj tehnologije putem raznih aplikacija može pomoći ne samo u svladavanju naših svakodnevnih obaveza, nego i u otkrivanju zloćudnih bolesti, ali i sprječavanju goruće teme seksualnog zlostavljanja žena, dokazuje izum mlade indijske znanstvenice s prestižnog MIT-a.

Naime, Manisha Mohan, studentica doktorskog studija na američkom MIT-u, patentirala je naljepnicu koja se može staviti u grudnjak i svojim posebnim mehanizmom detektirati znakove seksualnog zlostavljanja te ga na vrijeme spriječiti.

Kako funkcionira naljepnica u grudnjaku?

To je i bila nit vodilja Manishe Mohan, inače znanstvenice usmjerene na razvoj tehnologije u nosivim odjevnim predmetima, kojoj su dozlogrdile indijske zabrane kretanja žena nakon 18 sati navečer, dok je istodobno zlostavljanje u porastu.

Tijekom dizajniranja naljepnice koja se vrlo jednostavno može staviti s unutrašnje strane grudnjaka i tako biti nevidljiva, mislila je na svaki detalj pa izum nje i njezinog tima, inače poznat kao Intrepid tehnologija, može funkcionirati dvostruko – aktivno i pasivno.

Pretpostavka je da će u pasivnom načinu rada ove napljenice povezane aplikacijom na mobitel žrtva biti prisebna i moći se kretati pa je sve što treba napraviti pritisnuti dugme prikvačeno na naljepnicu i na taj način pozvati pomoć.

Aktivan način rada namijenjen je situacijama u kojima grudnjak s naljepnicom nosi osoba koja se ne može samostalno kretati ili nije svjesna svoje okoline, bilo da je riječ o invalidnoj nepokretnoj osobi, osobi s teškoćama u razvoju ili pak osobi koja je u nesvjesnom stanju, najčešće zbog opijata koji su joj podmetnuti u piće.

Alarmiraju se osobe s telefonske liste

Tada će sam nasilni doticaj i potezanje ženinog grudnjaka aktivirati uređaj, poslat će se poruka na njezin mobitel kojom će ju se pitati je li prisebna ili ne, a ako ne odgovori u 30 sekundi, telefon će početi proizvoditi iznimno glasni zvuk koji će privući pozornost okoline. Ne dobije li se u idućih 20 sekundi potvrdna informacija o sigurnosti potencijalne žrtve, šalju se poruke unaprijed određenim telefonskim brojevima iz telefonskog imenika.

Kada se dođe u kontakt s osobama s prethodno stvorene liste za hitne slučajeve, šalju im se podaci o žrtvinoj geolokaciji na kojoj se u tom trenutku nalazi, a jedan od primatelja podataka primit će i automatski poziv tijekom kojeg će se snimiti razgovor i svi potencijalni zvukovi, šumovi, krikovi, pozivi zapomaganja i slično.

Tako vrlo lako odmah može pozvati policiju i uputiti ih na mjesto nemilog događaja kako bi se ono najgore na vrijeme spriječilo ako već i ranije žrtva nije uspjela sama pobjeći.

I druge mogućnosti primjene

Naljepnica je napravljena od kombinacije konduktivne tkanine koja prepoznaje pokrete nasilnog potezanja, te od nekonduktivnog sloja, elektroda i adhezivnog hidrogela koji omogućuje prianjanje na bilo koji grudnjak.

No, kako napominje sama Manisha Mohan, ista se naljepnica može smjestiti i na rub gaćica, u haljinu, traperice ili bilo koji drugi odjevni predmet ako u tom trenutku žena ne nosi grudnjak.

Pojašnjava i da nije namijenjena samo ženama, nego i muškarcima jer, prema njezinim podacima, čak 5% muških studenata također doživi neki oblik seksualnog zlostavljanja.

 

 

Izvor: womeninadria.com

Socijalne mreže