Vi se nalazite na:  / LJEPOTA I ZDRAVLJE / SAVJETI / Bezglutenska šminka – je li nam zaista potrebna?

Bezglutenska šminka – je li nam zaista potrebna?

Prehrambeni trendovi koji prelaze u industriju ljepote nisu ništa novo: kokosovo se ulje koristi i u kozmetici, a avokado je popularan sastojak maske za lice. Sada je red na bezglutenskoj prehrani da pokrene sljedeći trend u kozmetičkoj industriji. Ali, je li bezglutenski make-up zaista potreban? Evo što kažu dermatolozi za portal Health.

A odgovor glasi – ako vam nije dijagnosticirana celijakija ili preosjetljivost na gluten, odgovor je definitivno “ne”, kaže dr. Vermén Verallo-Rowell, dermatolog sa sjedištem u Kennebunkportu, Maine. Mnoštvo različitih simptoma može upućivati na preosjetljivost na gluten, zbog čega mnogi smatraju da pate od tog problema, ali bezglutenska kozmetika ipak nije nužna, smatra dr. Vermén Verallo-Rowell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za one kojima su dijagnosticirani problemi s glutenom, kozmetika bez glutena može biti korisna u jednom slučaju, a to su proizvodi za usne, kaže dr. Carl Thörnfeldt, dermatolog iz Fruitlanda, Idaho. Ako se proguta, gluten može proizvesti osip. U slučaju lokalnog kontakta, kao što je na usnama ili zbog poremećene kožne barijere, vrlo lako može doći do iritacije.

Ako primijetite alergijsku reakciju na koži uz korištenje uobičajene šminke, gluten možda nije isključivi krivac. Do neželjenih reakcija može doći i ako određeni sastojci međusobno reagiraju, kao što je u slučaju ulja čajevca koje može unakrsno reagirati s lavandom, objašnjava dr. Thörnfeldt. Dok netko može zasebno koristiti svaki od ovih sastojaka bez ikakve reakcije, ako se primjenjuju zajedno, mogu dovesti do reakcije, pokazujući kako često puta okidač za alergijsku reakciju nije ono što mislite da jest.

 

Izvor: naturala.hr

Socijalne mreže