Vi se nalazite na:  / LJEPOTA I ZDRAVLJE / SAVJETI / TAJNA BLISTAVOG IZGLEDA ZIMI: KAKO ‘RAZMAZITI’ SVAKI TIP KOŽE

TAJNA BLISTAVOG IZGLEDA ZIMI: KAKO ‘RAZMAZITI’ SVAKI TIP KOŽE

IAKO NAM STIŽE RAZDOBLJE U KOJEM JE PRIRODA ULJULJKANA U ZIMSKI SAN, SVE ONE KOJE ŽELE LIJEPU I ZDRAVU KOŽU NEMAJU VREMENA ZA ODMOR: MORAJU SE POBRINUTI DA ONA BUDE HIDRATIZIRANA I NAHRANJENA JER JE HLADNO RAZDOBLJE ZA SVAKI TIP KOŽE ZAPRAVO IZVANREDNO STANJE. A KAKO DOSKOČITI IZAZOVIMA KOJE NAM DONOSE ZIMSKI MJESECI?

Zašto je zima neprijatelj kože

Hladnoća i oštar vjetar čekaju nas vani, dok većinu dana provodimo u vrlo toplom prostoru – koji je zbog centralnog grijanja ujedno i vrlo suh. Uz to, velike razlike u temperaturi našoj koži pružaju prave šokove, a svi ti faktori guše optimalnu hidrataciju. Površinski sloj kože, koji čini 30 posto vode, neprestano je na udaru, a naš najveći organ u tim se uvjetima bori kako bi hidratantne sastojke izvukao iz svojih najdubljih dijelova koji se većinom sastoje od masti, kolagena i elastina. Zima ne mazi našu kožu, ali ni nas – testira našu volju i upornost da naše lice proljeće dočeka bez oštećenja, zatezanja i perutanja.

Ako ne želite liječiti – spriječite

Koža je u zimskim mjesecima podložnija isušivanju i perutanju pa bez obzira na to koji tip imate izbjegavajte proizvode koji će iz nje dodatno izvlačiti vlagu. Prvi korak je unos dovoljne količine vode, ali to nije niti približno dovoljno za zdravu i blistavu kožu. Promjena godišnjeg doba zahtijeva i promjenu beauty rutine – jer koža zimi i ljeti nema iste neprijatelje pa joj ne može odgovarati niti jednaka njega. Ipak, prije sastojaka koje trebate uklopiti u svoju njegu, važno je znati koji tip kože imate jer, kako to često biva, ne vrijede ista pravila za sve.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipovi kože

Iako nema suglasnosti po tom pitanju, većinom se govori o pet različitih tipova kože čije je poznavanje iznimno važno za optimalnu njegu lica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idealna njega lica za zimu

Sada kada znate s kojim tipom kože imate posla, lakše ćete odrediti kakvu njegu trebate i zimski mjeseci bit će bezbolniji za vas i vaše lice.

Masna ili koža s nepravilnostima

Masni sjaj i vidljive proširene pore jasan su znak da imate posla s masnom kožom. Tu se radi o proizvodnji previše sebuma, a rezultat su bijeli i crni miteseri te prištići, dok cijeli ten djeluje nečisto. Iako bi mnogi zaključili kako zima nije bauk za one koji muku muče s masnom kožom, to je daleko od istine. Naime, koža proizvodi veću količinu ulja zbog neravnoteže vlažnosti u koži. Dakle, tijelo pokušava riješiti problem suhe kože proizvodnjom više ulja – kako bi se stanje vratilo u ravnotežu, a zbog toga ona postaje masnija.

Suha koža

Za one koji imaju problema sa suhom kožom, zima je pravi izazov. Suha koža radi suprotno od masne – proizvodi manje sebuma. Zbog njegovog nedostatka dolazi do manjka lipida koji igraju glavnu ulogu u zadržavanju vlažnosti i izgrađivanju zaštitnog sloja, što je od velike važnosti upravo zimi. Zbog dehidriranosti ona postaje gruba, zategnuta, njezina elastičnost slabi, često se ljušti, sklona je iritacijama, a utječe i na sveukupni dojam pa često izgledamo umorno. Njoj nedostaju vlažnost i lipidi, odnosno masnoće.

Mješovita koža

Baš kao što i naziv govori, radi se o kombinaciji različitih tipova na T-zoni i obrazima. Masnoća se smjesti na T-zonu, odnosno čelo, nos i bradu, dok je koža na obrazima normalna ili suha.

Osjetljiva koža

Ako mislite da su oni sa suhom kožom u najvećem problemu u hladnom razdoblju, prevarili ste se. Osim što je ljeti treba temeljito mazati zaštitnim faktorom zbog UV zraka, zimi joj treba jednako predana njega zbog izloženosti suhom zraku, ali i naglim temperaturnim promjenama. Ona jako burno i brzo reagira na vanjske utjecaje te postaje napeta, suha i crvena. S obzirom na to da se radi o tipu kože koji ne voli kemikalije niti make-up, proizvode za njegu treba birati sa strpljenjem i uredotočenošću na prirodnu kozmetiku bez “kemije”.

Normalna koža

Sretnice koje imaju normalnu kožu poprilično su rijetke i svi im zavide. Ona nije niti previše masna, niti previše suha. Pore su fine, cirkulacija je odlična zbog čega je boja lica svježa, a tekstura baršunasta. Koža zdravog sjaja svima je cilj, a ne moramo niti spomenuti da osobe s normalnim tipom kože gotovo uopće nemaju problema s aknama.

 

Izvor: gloria.hr

Socijalne mreže